Teraryum dışarıdan akvaryum gibi görünen ancak içerisinde balıkların yaşadığı değil çiçeklerin hayat bulduğu bir ortamdır. Kelime anlamı olarak latince kökenli olan terra ve arium kelimelerinden türemiştir. “Terra” kelimesi yeryüzü veya toprak “Arium” kelimesi ise akvaryum anlamına gelmektedir. Bu minyatür yeryüzünün içerisinde sadece bitki değil aynı zamanda bazı canlıları da besleyebilirsiniz. Kendinize uğraş arıyorsanız kesinlikle bu tür fırsatları size en iyi şekilde sunan teraryumdan bir tane alıp evinizin en güzel köşesine koyabilirsiniz. Bu işlemi yapan herkes kendine bulduğu uğraştan olağanüstü bir şekilde memnun diyebiliriz. Her şey bir kenara bu sistemi çok uygun fiyatlar ile kurabildiğinizi söyleyebiliriz. Tek yapmanız gereken teraryum yapımında kullanılan malzemeleri almak ve kurulum için sizlere verilen bilgilendirmeleri kullanarak bu ürünü kullanılabilir hale getirmektir. 


Teraryum Tarihi

Teraryumun tarihine bakmak gerekirse ilk bulunma zamanı 1830’lu yıllara dayanmaktadır. Botanik tutkunu bir doktor olan Nathanie lWard tarafından ilk defa yapımı gerçekleştirilmiştir. Bu oluşumun ortaya çıkmasındaki en büyük etken ise Londra’nın kirli havasıdır. Herhangi bir gün evinin bahçesinde bulunan kavanozların içerisinde kalıntı topraklarda yetişen otların hem daha canlı renge sahip olduğunu gördü hem de yaşam alanı için onlara mükemmel bir imkan sunduğunu anladı. Tam o anda aklında bu oluşumu herkese anlatma isteği ve tarımda kullanılması için çalışma yapma isteği canlandı. Belirli bir süreç boyunca bu yöntem geliştirilerek bitkilerin yetiştirilmesinin iç mekana taşınmasına sebep oldu. O tarihten bu yana çok popüler olmasa da normalin üzerinde bir bilinirliğe sahiptir.


Türkiye’de Tarımda Teraryum Kullanımı

Türkiye’de aktif olarak kullanımı yaklaşık olarak son 5 yıldır aktif olarak gerçekleştirilmektedir. Botanik akım niteliği taşırken bitkilerin bu tür fanusların içerisinde yetiştirilmesi popüler hale geldi. Her ne kadar isim olarak “Terarium” olarak bilinse de görünüş olarak küçük boyutta bitkilerin bulunduğu minyatür bahçe olduğu da söylenebilir. İnternet üzerinde yapacağınız araştırmalar neticesinde bu tür sistemlerin çok pahalı miktarlarda yapıldığını söylemek mümkün oluyor. Bu şekilde ekosistemleri cam fanusun içerisine koyarak evinizin bir köşesinde yetiştirebilir hem bitki bakarken hem de artık klasik saksılara elveda diyebilirsiniz. 


  • Posted By : Admin
  • Apr 14, 2020
  • Category: Blog
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*